Cum să evaluezi o carte într-un minut?

cum se citeste o carte

Atunci când ai cartea în mână, înainte de a porni la drum cu cititul trebuie să poți cântări cartea aceea dintr-o privire sau trebuie să ai răspuns la câteva întrebări (câteva priviri) care îți iau mai puţin de un minut. Ce poţi afla despre o carte în mai puţin de un minut?

Prima privire ar trebui să fie asupra cărții ca atare. Astfel afli: Titlul, subtitlul, autorul (autorii), prețul (Ce îţi spune prețul despre carte?), numărul de pagini, editura (ce știi despre editură?), mesajul oferit de grafica coperții (Grafica este atractivă? Ce spune ea? Ce mesaj sugerează?).

De pe coperta spate poţi afla, de obicei, date despre autor, câteva referințe sau recomandări, câte ceva despre carte, o scurtă prezentare, un citat sau ideea principală. Deși aceste lucruri au scop de marketing, totuși ele îți pot oferi o imagine destul de bună pentru început.

A doua privire ar trebui să fie la pagina de titlu. Cine mai apare pe pagina de titlu? Poate un traducător sau un editor. S-ar putea ca acel text să fie rezultatul modelat al traducătorului şi editorului. Anul apariției. Când este scrisă? A câta ediție este? Este o carte contemporană sau o carte clasică?

O a treia privire se aruncă peste spatele paginii de titlu. De aici afli datele tehnice ale cărții. Dacă este o traducere, aici găsești când și cu ce titlu a apărut în original. Are mai multe ediții? Mai multe ediții ale unei cărți vorbește despre valoarea cărții și despre faptul că a fost solicitată de public.

Următoarea privire trebuie aruncată asupra cuprinsului. Cum arată cuprinsul cărții? Îți poți face deja o privire de ansamblu asupra cărții. Câte capitole are? Sunt capitole scurte sau lungi? Au legătură între ele? Sunt mai multe secțiuni? Sunt o colecție de eseuri? Care este structura cărții? Conținutul este previzibil sau nu. Îți spune titlul capitolului ceva despre conținut? Ai putea să redai ideea principală a cărții? Dacă reușești asta, eşti un cititor mai bun decât 70% din oameni.

Următoare privire ar trebui să fie asupra Prefeței sau Introducerii. Cine scrie prefața? Ce se spune în Introducere? Care sunt așteptările pe care ți le creează? Care sunt promisiunile autorului? Care sunt așteptările lui? Poți să își faci deja o idee despre relevanța lucrării, despre felul în care a fost primită de public sau comunitatea științifică a domeniului respectiv. Uneori este bine să citești Prefața chiar înainte de a te uita peste cuprins. Prefața ar trebuie să te ajute să citeşti mai bine cartea. Poate sunt acolo niște sugestii pe care le-ai putea aplica. Observați că vorbesc aici şi despre atitudinea cu care poţi aborda o carte. Nu te apropia cu aroganță de o carte. Nici dacă eşti autor de cărți nu ai dreptul să disprețuiești munca altui autor, mai ales când nu ai citit acea carte, chiar dacă ai scris pe același subiect. Şi apoi „modestia academică”, după cum spune Umberto Eco, s-ar putea să îşi aducă beneficii destul de mari. Un profesor de al meu spunea: „Românii de nu se citesc unii pe alţii, decât ca să vadă ce au mai scris americanii.” Eu cred că nu că vei cădea în ochii nimănui, ba dimpotrivă, atunci când vei fi generos şi vei recomanda textele scrise de un autor român.

După prefață urmează răsfoirea cărții. Observați câte informaţii poţi afla fără ca să citeşti măcar un rând din carte. Răsfoirea cărții te ajută să îți faci o ideea despre grafică, tehnoredactare, lizibilitate, delimitarea paragrafelor, evidențierea ideilor. Toate aceste lucruri poţi să le faci în mai puţin de un minut.

Dr. Valentin Dedu

Editor

Valentin este căsătorit cu Corina și au trei copiii. Valentin Dedu este editor la Kingdom Design Timișoara și autor a cinci cărți.

Scroll to Top